sablon vagy egyedi alap

Gondold meg kétszer, milyen alapokra építkezel – Sablon vagy egyedi kód? 2/2. – Online bozótvágás 36. rész


Ahogy az előző rész végén ígértük, ma végigjárjuk mely szempontok alapján érdemes eldöntened, milyen megoldást válassz saját weboldalad számára, és hogy az egyes opciók hogyan teljesítenek ezeken a területeken:

 

1) Sebesség

Az átlagos weboldal akár a látogatók felét, és bevétele jelentős részét is elvesztheti a lassú betöltődés és az ebből fakadó alacsonyabb konverzió miatt. Továbbá a keresőkben is hátrébb kerül.

A sablonokkal és page builderekkel összerakott oldalak bár olcsók és mutatósak lehetnek, de pont az univerzalitásuk a rákfenéjük. Mivel alapból telezsúfolják őket mindenféle modulokkal a széleskörű konfigurálhatóság érdekében, ezért feleslegesen nagy lesz a végül betöltött, de nem használt kód, ami lassulást eredményez. 

Úgy képzeld el, hogy egy kamionnyi színpadtechnikát viszel magaddal egy fellépéshez és mindig mindent össze kellene készíteni, de végül csak egy mikrofonra lenne szükséged. Optimalizálási szempontból ezek az oldalak ugyan még néha menthetőek is, viszont nagyon hozzáértő kezek képesek csak módosítani őket. 

Az egyedi fejlesztésű oldalak nagy pozitívuma, hogy javarészt csak olyan kód szerepel az oldalon, ami a te rendszered működését szolgálja. Így alacsony szerverterhelés keletkezik és a régebbi eszközökön is jó sebességgel tud működni az oldal.

sablon vs egyedi - sebesség

2) Bővíthetőség

Szuper dolog, ha rövid időn belül el tud indulni az oldalad, azonban a kapkodásnak jellemzően rossz vége szokott lenni. Nagyon fontos, hogy egy olyan rendszert kapj, ami nemcsak hamar képes felállni, hanem könnyen bővíthető is. Bármilyen weboldalad is lesz, garantálhatom, hogy jóval több fejlesztést kell eszközölnöd az indulást követően, mint ami a startig megvalósul. Ahogy az üzleted növekszik és jobban megismered a felhasználói igényeket, úgy kell egyre több funkcionalitást beépíteni a weboldalba.

A legnagyobb félelem az egyedi kóddal megírt oldalaknál megrendelői oldalról az lehet, hogy fejlesztőd rabjává válhatsz. Ez kivédhető, amennyiben a tervezésnél kellően körültekintően jársz el. Figyelj arra, hogy már az induláskor létrehozásra kerüljön az összes egyedi tartalomtípushoz kapcsolódó, újrafelhasználható oldalminta, ami lehetővé teszi a könnyű tartalomgyártást és kezelést. Külön térj ki a fejlesztőddel arra, hogy melyek azok a tartalmak, amiket később te vagy a csapatod egy tagja szerkeszteni akarhat és kérd, hogy biztosítsa ennek lehetőségét.

 

3) Egyedi funkciók megvalósíthatósága

A legtöbb, népszerű weboldal motorhoz jellemzően rengeteg, kiegészítő funkcionalitást megvalósító bővítmény létezik. Ezek azonban mindig univerzális megoldások, amelyek a lehető legszélesebb réteg számára igyekeznek hasznosak lenni. Ha olyan igényed van, ami ezen túlmutat vagy teljesen egyedi dolgot szeretnél, a rendszernek lehetőséget kell adni ezeknek az új funkcióknak a  bedrótozására is.

Egyedi fejlesztésű oldalnál, mivel a fejlesztő maga építi a rendszert, teljes rálátása van arra, hogyan tudja megvalósítani az egyedi igényeket. Egy kizárólag page builderrel dolgozó kivitelezővel való együttműködéskor számolj azzal, hogy külön fejlesztő bevonása is szükséges lesz nagyon egyedi igények felmerülésekor. Ha korrekt a builderes partner, már az elején nyilvánvalóvá teszi, hogy mivel fog dolgozni, mik a limitációk és bevon egy fejlesztőt már a tervezésbe is, hogy a rendszer a későbbi egyedi funkcionalitásra is könnyen lehetőséget adjon.

 

4) Design

A sablon és page builder megoldások hátránya, hogy bizonyos kereteken túl, limitált a testreszabási lehetőségük. Mindaddig, amíg az előre legyártott elemekből építkezik a weboldalad, jó opciók lehetnek, de amint ezektől eltérő tartalmi blokkokat szeretnél, meg lesz kötve a kezed. Az egyedi fejlesztésű oldalaknál nincsenek ilyen korlátok.

A sablonok és builderek alkalmazásának még van egy másik hátulütője is. Mégpedig az, hogy tulajdonképpen fordítva dolgozol, tehát egy meglévő kinézetbe igyekszel beletuszkolni a tartalmaidat és nem ahhoz tervezett lesz a design.  Végeredményben ez gyengébb vizuális megjelenést szül, pláne, ha nem is grafikusi vénával vág bele az ember az oldal kivitelezésébe.

sablon vs egyedi - design

5) Hibajavítás költsége

Ha egy egyedi kóddal készült oldalról van szó, a fejlesztő jellemzően teljesen ismeri a kódbázist és hiba előfordulásakor tudja “hova kell nyúlni”, így gyorsan képes orvosolni ezeket. A sablon megoldások és page builderek esetében egy rendkívül komplex, harmadik fél által készített rendszert kapsz, amit kódszinten átlátni igen nagy kihívás.

Ha kiviteleződnek nincs fejlesztői tudása, kénytelen leszel külsős fejlesztői segítséget igénybe venni a hibajavításhoz. Egy olyan fejlesztőt találni, akinek azonnal van szabad kapacitása, ért is az adott page builder módosításához és hajlandó is dolgozni vele, nem kis kihívás, a költségvonzatáról nem is beszélve. Ezért jobb ha előre gondoskodsz arról, hogy az ilyen jellegű feladatokra is meglegyen a megfelelő partner, így elkerülheted, hogy napokig álljon az oldalad akár egy egyszerű hiba miatt is.

 

6) Erőforrásigény

Leginkább az összekatintós oldalépítők rendelkeznek olyan szintű erőforrásigénnyel, hogy egy gyengébb tárhelyet két vállra tudnak fektetni már 5-10 egyidejű oldallátogatáskor is. Sajnos azt is el kell mondjam, hogy a page builderekkel felépített oldalak közel reménytelenek utólagos optimalizálás szempontjából. Olyan bődületes munkát igényelnek, ami legtöbbször kevésbé célravezető, mint 0-ról újratervezni az oldalt.

Az egyedi kóddal írt oldalakat ezzel szemben, a felesleges sallang nélkülözése miatt, akár már egy olcsóbb tárhelycsomag is képes kiszolgálni. Egyedül csak ez a pozitívum képes 1-2 év távlatában akár a fejlesztés teljes kezdeti többletköltségét kompenzálni a page builderekkel összevetve.

sablon vs egyedi - erőforrás

7) Költségek és fejlesztési időigény

A sablonok és builderek a korlátaik mellett lehetőséget nyújtanak a gyors elinduláshoz, így rövidtávon költséghatékonyabb megoldást kínálhatnak. A fenti szempontok figyelembe vételével azonban már középtávon sem biztos, hogy jobb alternatívák az egyedi fejlesztésű oldalaknál a nehézkes bővíthetőség és javíthatóság miatt.

Mielőtt kész terveid alapján bármilyen árajánlatot elfogadnál, kérdezz rá pár dologra kiviteleződnél, hogy felmérd az esetleges problémaforrásokat.

 

A következő kérdéseket mindig ajánlott feltenni:

  • Page builderrel, sablon felhasználásával vagy egyedi kóddal készül az oldal?
  • Mik a választott megoldás limitációi?
  • A kódszintű javítást igénylő hibákat tudja-e orvosolni?
  • Képes az egyedi fejlesztéseket is megvalósítani?
  • A korábban összeállított technikai specifikáció és design minden eleme elkészíthető -e a választott rendszerrel?
  • A marketingrendszerekkel történő összekötést képes megvalósítani?

kérdések

Szubjektív vélemény

Nem mondom, hogy nincs létjogosultsága egy sablon felhasználásával, vagy weboldalépítő szoftverrel elkészített oldalnak. Viszont minél nagyobb a weboldalad látogatószáma és forgalma, annál fájdalmasabb lesz az a 30-50%-nyi lassulás, amivel megegyező mértékű bevételtől eshetsz el, nem beszélve az egyéb hátrányokról. A kevésbé professzionális megjelenés, a későbbi nehéz módosíthatóság és javíthatóság olyan láthatatlan veszélyek, amelyek csak akkor tudatosulnak majd, ha te magad is érzed már a negatív hatásukat. 

 

Milyen vállalkozások számára lehet megfelelő a sablon és a page builder:

  • Hiányszakma ahol túlkereslet van és elsősorban nem a weboldalon múlik az értékesítés sikeressége
  • Csak egy portfólió oldalra van szükség
  • Egy üzleti koncepció validálásához kell landing oldalt építeni

 

Milyen esetekben indokolt leginkább az egyedi fejlesztés:

  • Összekötés más platformokkal
  • Bonyolult logikai feltételekre épülő adatbázis-kezelés 
  • Nagy látogatószámú és  árbevételű oldalak
  • Egyedi grafikai látványvilág és fejlesztési-, funkcionalitási igények

 

Egy page builder vagy sablon marketinges szemlélettel, a megfelelő célra használva, egy adott határig hasznos eszköz lehet. Ami az igazi gond vele, hogy egy amatőr is elhiszi, hogy képes vele valami eredményeset alkotni rövid időn belül. Segít elültetni a gondolatot a fejében, hogy “hé, ez megy nekem”, ami nem probléma, ha ez egy majdani kivitelező professzionális fejlődésének az első állomása és nem másnak valósít meg ezen a szinten oldalakat. 

 

A builderek és sablon megoldások veszélye véleményem szerint, hogy a sekélyes munkához nyitják meg a kaput és az ideális útról biztosan letérítenek. 

sablonok - nem ideális út

Nem ördögtől való dolgokról beszélünk, viszont profi kezek kellenek hozzájuk. Mi például csináltunk egy WordPress-es weboldal motort, ami ha szükséges, kombinálható page builderrel. A mi rendszerünkben a builder kódja csak az azzal készített oldalak esetében töltődik be, így ahol nem használt, ott nem rontja a felhasználói élményt. 

Általánosságban az összekatintós oldalépítők szerintem túl sokat ígérnek, amitől még a kivitelezőpalánta is azt hiszi, hogy valóban képes egy profi oldalt összerakni és működtetni, egészen az első buktatóig. De egy page builder által senki sem lesz fejlesztő, szövegíró, grafikus, UX-es, keresőoptimalizálási szakember és marketinges sem. 

Ez napjainkban szerintem a legnagyobb veszély, ami az új online vállalkozókra leselkedik. A most hirtelen megjelent tömegre ráugrottak még a legamatőrebbek is, akik mindenféle valós háttértudás nélkül gyártanak futószalagon kétes értékű oldalakat. Ha olyan kivitelezővel dolgoztatsz, akinek tulajdonképpen csak azért fizetsz, mert ő végignézte helyetted a 2 órás, ingyenes, “hogyan valósítsd meg a weboldalad fejlesztői segítség nélkül, page builderrel” kurzust, nagyon mellélőhetsz.

Minél többen csinálnak ilyen oldalakat, annál inkább előnyben leszel egy egyedileg összerakott, profi rendszerrel felvértezve és egy olyan fejlesztő támogatását élvezve, aki tényleg bármit meg tud valósítani számodra rövid időn belül. Ez nem a legolcsóbb út kezdetben, viszont a legeredményesebb már középtávon is véleményem szerint.

 

Azt javaslom, hogy amennyiben a büdzséd megengedi, ragaszkodj az egyedi kóddal megírt oldalhoz a sablon helyett már indulásnál is.

Egy ilyen oldalba a későbbiekben akár egy page builder is integrálható ha szükséges, viszont az alapból page builderes oldalak egyedivé átépítése nem igazán kifizetődő móka. Egy egyedi fejlesztésnél biztosított, hogy a kiviteleződ képes lesz a különleges igényeket is megvalósítani, illetve átlátja a háttérrendszerek működését, ezért képes lesz kiválasztani a számodra optimális megoldásokat. Olyan szoftverparkkal dolgozik, amivel sorról-sorra tudja végigléptetni az oldal kódját a hibák gyors beazonosításához, és használ például verziókezelést, ezért bármilyen gond esetén pillanatok alatt képes visszaállni a legutóbbi stabil verzióra.

Egy összekattintós kivitelezőt megakaszthat akár egy komolyabb stílusváltoztatás megírása is, nem beszélve a nagyobb rendszerfrissítések (pl. webshop motor) sikeres lezongorásához szükséges tudásról, ahol sokszor tüzetesen át kell nézni a kódot, nehogy eltörj valamit. Nem egy page builderes kivitelezőtől vettünk át oldalakat, akik egy idő után elmentek inkább marketinges vagy projekt menedzsment irányba, mert belátták, hogy a feladatok egy bizonyos szinten túlnőnek rajtuk. Dolgozni ezek után az ilyen, magára hagyott, több sebből vérző oldalakkal nagyon nehéz, aminek a te pénztárcád fogja kárát látni. 

 

Innen könnyedén eléred a cikksorozat eddigi részeit:

  1. Bozótvágás az online vállalkozások dzsungelében
  2. Mik az esélyeid, ha online vállalkozol?
  3. Tanulj gyorsan, hogy az élre törhess
  4. Mitől függ, hogy siker vagy rémálom lesz számodra az online vállalkozás?
  5. Szükséged van egyáltalán weboldalra vagy elég lehet egy Facebook oldal is?
  6. Egy sikeres weboldal projekt életszakaszai: Előkészítés
  7. Marketing szövegírás és grafikai tervezés
  8. Kivitelezés
  9. Indulás után
  10. A weboldal projekt 3 alappillére
  11. Érdeklődőszerzés
  12. Élményteremtés
  13. Konvertálás: Érdeklődőkből vevők
  14. Vevőgondozás
  15. Eredményességet befolyásoló tényezők: márka, pozicionálás és szöveges tartalom
  16. Eredményességet befolyásoló tényezők: megjelenés, használhatóság, hatékonyág, betöltési sebesség
  17. Kivizetelző választás: Velük vagy nélkülük?
  18. Kivitelező választás: Időhorizontok és kivitelezők
  19. Gyakorlati projektmenedzsment: Miért menedzseld saját magad a projektet?
  20. Gyakorlati projektmenedzsment: Kikkel fogsz együtt dolgozni? – 1. rész
  21. Gyakorlati projektmenedzsment: Kikkel fogsz együtt dolgozni – 2. rész
  22. Gyakorlati projektmenedzsment: Milyen teendők várnak rád?
  23. Feladatok, felelősök és buktatók
  24. A projekt komplexitását növelő tényezők
  25. Tévhitek a weboldalprojekttel kapcsolatban
  26. Kivitelezés: 1. rész
  27. Kivitelezés: 2. rész
  28. Kivitelezés: 3. rész
  29. Kivitelezés: 4. rész
  30. Tesztelés: 1. rész
  31. Tesztelés: 2. rész
  32. Tesztelés: 3. rész
  33. A weboldal tényleges megtervezése: 1. rész
  34. A weboldal tényleges megtervezése: 2. rész
  35. Sablon vagy egyedi kód? 1/2.

Ingyenes projekttérképünkkel
BIZTOSÍTJUK A KÖZÖS NEVEZŐT


150+ oldalnyi, ingyenes útmutató
weboldalad eredményességének felpörgetéséhez, interaktív formában az Online Gyorsítósáv könyv anyagából.

Az eredményes online vállalkozások térképe, ami mindig mutatja majd, hogy weboldalad adott életszakaszában milyen feladatok várnak rád!

BESZÉLJÜNK RÓLA
hogyan tudnánk neked segíteni


Felkeltettük érdeklődésed? Írj egy pár sort projektedről, és elmondjuk, miben fejlődhet szerintünk a branded, weboldalad, hogyan hagyhatod magad mögött végre a konkurenseidet és milyen megoldásokkal válhatsz piacvezetővé.

    *Ha szeretnéd, hogy telefonon is fel tudjuk veled venni a kapcsolatot vagy visszahívást szeretnél, kérjük add meg telefonszámodat is!

    Elolvastam és elfogadom az Általános Szerződési Feltételek-ben foglaltakat!