gyakorlati prokejtmenedzsment

Gyakorlati projektmenedzsment 1. rész – Online bozótvágás 19. rész


Miért menedzseld saját magad a projektet?

 

A kivitelezőválasztással foglalkozó 17. és 18. részben már megindokoltuk, miért érdemes profikra bízni az online jelenléted megalkotásával járó munkát ahelyett, hogy magad vesződnél vele. Nos, a gyakorlati projektmenedzsmentnél már kicsit más a helyzet…

A weboldal sikeressége csak részben a kivitelező felelőssége

Egy ideális világban azt feltételezhetnéd, hogy ha új weboldalt szeretnél készíttetni és kiválasztasz egy kivitelezőt, akkor ő minden esetben képes a projektet a te minimális közreműködéseddel sikerre vinni. A valóság azonban többnyire távol áll ettől és ez nem feltétlenül csak a kivitelező hibája.

Ha nem eléggé felkészülten vágsz bele a weboldal projektbe, még a legjobb szándékú kivitelező sem menthet meg téged attól, hogy végül terveid ne balul süljenek el. De vajon honnan is birtokolhatnád azt a tudást, ami a sikerhez szükséges? 

Egy sikeres, profitot termelő weboldal elkészítése több szakember évek, évtizedek alatt összegyűjtött tudásának eredményeképpen tud megszületni. Kik ezek a szakemberek? Marketinges, szövegíró, grafikus, programozó és akkor még nem is beszéltünk az üzleti tervezésről, amihez szintén jó, ha szakértő segítséget veszel igénybe. 

Egy vagy több kiviteleződ legyen? Mennyiért találsz egyáltalán jó kivitelezőt?

gyarkolati projektmenedzsment költésgei

Ha korábban még azt is gondoltad volna, hogy létezik az a multitálentum, aki egy személyben képes minden részfeladatot tökéletes minőségben kivitelezni, az előző felsorolást olvasva te is beláthatod, hogy elég ritka az a polihisztor, aki az összes terület szakértője tud lenni egyszerre. Inkább az a valószerű, hogy egy csapat tud csak minden igényt kielégíteni, ami viszont teljesen más árcédulával bír. 

A rendszerekben gondolkodni képes szakemberek, akik a saját területükön profik, és tudják hogyan kapcsolódnak az egyes területek egymáshoz, manapság havonta nettó 4-500 ezer forinttól alkalmazhatóak. Ha nem KATA-s vállalkozókból áll össze a csapat és céget bízol meg a feladattal, akkor egy alkalmazott ennek a duplájába kerül a cég számára. Tehát 5-10 ezer forintos órabér között mozoghat egy jó szakember bére, havi 100 projekten töltött órával számolva.

Ha ezt az órabért nem vagy hajlandó kifizetni, annak nagy valószínűséggel projekted végeredménye látja majd kárát. A cégeknél, ahol minden feladatra megvan a szakember,  az előny az összeszokottságból származó hatékonyság. Egy több kivitelező által végigvitt projektnél a te feladatod a kivitelezők összehangolása.

Ebben az esetben jellemzően magasabb szintű az információvesztés, ezért több munkaidőbe kerül egy projekt, így végérvényben közel azonos végösszegre számíthatsz mindkét esetben.

havi költésgek a gyakorlati projektmenedzsmenthez

Egy fejlesztő cégnél dolgozó alkalmazott és egy egyéni vállalkozó havi költségei és várható óradíja

Ki fogja kezelni a projektmenedzsmentet?

Amennyiben egy minden weboldal készítési munkakörre (szövegíró, marketinges, grafikus, programozó) alkalmazottal bíró ügynökséggel dolgozol együtt, jellemzően az ügynökség leveszi a projektmenedzsmenttel kapcsolatos terhek jelentős részét a válladról. Ugyanakkor ebben az esetben is aktívan támogatnod kell a munkájukat, mivel minél több megválaszolatlan kérdés merül fel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az ügynökség saját értelmezése szerint valósít meg dolgokat, ami később vita tárgyát képezheti.

Ügynökségi tapasztalattal a hátam mögött elmondhatom, hogy a saját ügyedet tőled jobban senki nem fogja a szívén viselni és az üzletedet is te fogod a legjobban érteni, így törekedned kell a lehető legteljesebb tudásátadásra a kivitelező felé.

gyarkorlati projektmenedzsment

A dedikált projektmenedzser a leginkább kényelmes felállás, de még így is látható hogy saját beletett munka nélkül nincs sikeres projekt. Méginkább igaz ez, ha nem kigazdálkodható egy ügynökség díjazása a projekthez, mert ekkor több szabadúszóval kell együtt dolgoznod, akiknek a munkáját neked kell koordinálnod. Ekkor tulajdonképpen te magad válsz “projekted projektmenedzserévé”, így ha nem akarsz a saját ellenséged lenni, legalább a minimális projektvezetési ismeretekkel tisztában kell lenned.

Mielőtt túl ijesztővé válnék, leszögezném, hogy egy komplex weboldalprojekt menedzselése sem nyúlik túl a képességeiden, csak pár fontos mozzanatra kell árgus szemmel figyelned. 

Jövőhét pénteken már érkezik is a következő rész, amiből megtudhatod, hogy kivel fogsz majd együtt dolgozni. Addig is mazsolázz kedvedre a régebbiekből:

  1. Bozótvágás az online vállalkozások dzsungelében
  2. Mik az esélyeid, ha online vállalkozol?
  3. Tanulj gyorsan, hogy az élre törhess
  4. Mitől függ, hogy siker vagy rémálom lesz számodra az online vállalkozás?
  5. Szükséged van egyáltalán weboldalra vagy elég lehet egy Facebook oldal is?
  6. Egy sikeres weboldal projekt életszakaszai: Előkészítés
  7. Marketing szövegírás és grafikai tervezés
  8. Kivitelezés
  9. Indulás után
  10. A weboldal projekt 3 alappillére
  11. Érdeklődőszerzés
  12. Élményteremtés
  13. Konvertálás: Érdeklődőkből vevők
  14. Vevőgondozás
  15. Eredményességet befolyásoló tényezők: márka, pozicionálás és szöveges tartalom
  16. Eredményességet befolyásoló tényezők: megjelenés, használhatóság, hatékonyág, betöltési sebesség
  17. Kivizetelző választás: Velük vagy nélkülük?
  18. Kivitelező választás: Időhorizontok és kivitelezők

Ingyenes projekttérképünkkel
BIZTOSÍTJUK A KÖZÖS NEVEZŐT


150+ oldalnyi, ingyenes útmutató
weboldalad eredményességének felpörgetéséhez, interaktív formában az Online Gyorsítósáv könyv anyagából.

Az eredményes online vállalkozások térképe, ami mindig mutatja majd, hogy weboldalad adott életszakaszában milyen feladatok várnak rád!

BESZÉLJÜNK RÓLA
hogyan tudnánk neked segíteni


Felkeltettük érdeklődésed? Írj egy pár sort projektedről, és elmondjuk, miben fejlődhet szerintünk a branded, weboldalad, hogyan hagyhatod magad mögött végre a konkurenseidet és milyen megoldásokkal válhatsz piacvezetővé.

    *Ha szeretnéd, hogy telefonon is fel tudjuk veled venni a kapcsolatot vagy visszahívást szeretnél, kérjük add meg telefonszámodat is!

    Elolvastam és elfogadom az Általános Szerződési Feltételek-ben foglaltakat!