Hogyan lettem az ország első Mobil Web Specialistája


Amikor a Google nevét halljuk a fejlesztői világban, tudjuk hogy magas sztenderdekről van szó és a legtöbbünk legalább a gondolattal eljátszott már, hogy vajon képes lenne -e megugrani azt a szintet, ami ahhozz kellene, hogy állást ajánljanak nekünk náluk. Habár saját vállalkozásom vezetése és az ezzel járó szabadság miatt nem törnék ilyen babérokra, amikor megtudtam, hogy egy minősítési programot indítottak, amivel a webfejlesztők validálhatják tudásukat és még egy tanúsítványt is lehet szerezni sikeres vizsga esetén, kaptam az alkalmon, hogy megmérettessem magam.

Hogy megszerezd a tanúsítványt egy 4 órás, Google szerveren történő éles kódolási feladatsort kell végrehajtani, ami nagyjából 20 kisebb feladatból áll, a reszponzív web dizájntól kezdve, a progresszív webalkalmazásokon át, a sebesség optimalizálásig és az akadálymentesítésig bezárólag.

Sokan azt mondhatják, hogy egy GitHub fiók többet mond, mint egy hasonló vizsgán szerzett tanúsítvány, de munkáltatói szempontból elég jó jel ha bizonyítani tudod, hogy rövid időkorláton belül képes vagy sok különféle feladat között váltani és hibátlanul megoldani azokat. Ráadásul a nagy G bélyegzője is szerepel a bizonyítványon, hogy harcedzett coder vagy. 🙂 Mindannyian tudjuk milyen az a szitu, mikor egy gépelési hiba miatt nem működik az alkalmazásunk és órákig kutatjuk a probléma okát. A hasonló hibák itt a vizsga elbukását jelenthetik, hálistennek a Chrome fejlesztői eszközeinek teljes arzenálja rendelkezésünkre áll a vizsga során, így ennek gyakorlott használata nagyban megnövelheti a siker esélyét.

Hogy a vizsga nehézségéről is szó essen, a Google megköveteli, hogy tisztában légy a legújabb sztenderdekkel a webfejlesztés terén, mint például a service worker technológia az oldal erőforrásainak gyorsítótárazásához vagy a web workerek a többszálú feldolgozás lehetővé tételéhez. A sebesség optimalizálás is nagy fókuszt kap, mert a weboldalak lassúsága nem csak a felhasználói élményre van negatív hatással, de a weboldal tulajdonosok bevételeire is. Mindemellett kiemelt téma még az akadálymentesítés is, mert amellett hogy a helyes kivitelezéssel használhatóvá tesszük weboldalunkat a pl. képernyőolvasót használó látogatók számára, az átlag user zökkenőmentes élményét is biztosítjuk egyidejűleg.

Bár a Google magas elvárásokat támaszt a vizsgát letenni kívánók felé, mindent megtesz azért is, hogy sikeresen felkészüljenek. Nagyszerű felkészülési útmutatót hozott létre, tele linkekkel a szükséges dokumentációkhoz, kódolási gyakorlófeladatokhoz, és jó pár fantasztikus kurzushoz a Udacity-n, ahol egyenesen a webfejlesztés vezető arcaitól tanulhatunk, mint például Jake Archibald (az ő kurzusa külön élmény, garantált a nevetés 🙂 ).

Ha úgy gondolnád, hogy szívesen próbára tennéd magad és szeretnél naprakész lenni a webfejlesztés legújabb megoldásaival, javaslom hogy ragadd meg az alkalmat. Olyan dolgokat fogsz tanulni, amivel biztos piacképes tudásra tehetsz szert az elkövetkező pár év távlatára. A progresszív webalkalmazás technológia elterjedésével egy teljesen új világ nyílik meg a webfejlesztők előtt és a trendekkel együtt fejlődni sosem jelentett rosszatt :).

Ingyenes projekttérképünkkel
BIZTOSÍTJUK A KÖZÖS NEVEZŐT


150+ oldalnyi, ingyenes útmutató
weboldalad eredményességének felpörgetéséhez, interaktív formában az Online Gyorsítósáv könyv anyagából.

Az eredményes online vállalkozások térképe, ami mindig mutatja majd, hogy weboldalad adott életszakaszában milyen feladatok várnak rád!

BESZÉLJÜNK RÓLA
hogyan tudnánk neked segíteni


Felkeltettük érdeklődésed? Írj egy pár sort projektedről, és elmondjuk, miben fejlődhet szerintünk a branded, weboldalad, hogyan hagyhatod magad mögött végre a konkurenseidet és milyen megoldásokkal válhatsz piacvezetővé.

    *Ha szeretnéd, hogy telefonon is fel tudjuk veled venni a kapcsolatot vagy visszahívást szeretnél, kérjük add meg telefonszámodat is!

    Elolvastam és elfogadom az Általános Szerződési Feltételek-ben foglaltakat!